Menu Close

Labbmiljö

För att komma igång så behöver du ett verktyg där det är enkelt att bygga den miljö du har tänkt och som inte kräver kablage, fysiska enheter, switchar och så vidare. I alla fall inte om det mesta du labbar med är konfiguration/funktion så som jag kommer att göra mestadels av min tid.

För att åstadkomma detta så har jag valt att använda mig utan EVE-NG. Detta är en välkänd produkt för virtualisering av nätverksprodukter och den klarar av nästan allt du kan tänka dig. Den finns i två versioner, en community version och en pro version där jag kommer att köra med community versionen då den har de flesta funktionerna jag behöver ha tillgång till.

Getting started

Börja med att installera din favorithypervisor eller ta fram en dedikerad dator som du använder för att köra mjukvaran på. Eve gillar resurser och kan äta väldigt mycket, men så länge du kör enklare labbar så är det inte några problem även på en laptop. Jag kör min labb på en Macbook Pro (16-inch 2019) med en i7 6-core processor med 16 GB ram och VMware Fusion.

Installera EVE-NG

Installationen är väldigt enkel och dokumentationen på hemsidan är väldigt bra så installation bör gå smärtfritt om du följer denna guide: https://www.eve-ng.net/index.php/documentation/installation/

Lägga till Fortigates till ditt Node-bibliotek

För att kunna använda virtuella Fortigates i din miljö behöver du lägga till dessa images i ditt bilbiotek. Hur du gör hittar du här: https://www.eve-ng.net/index.php/documentation/howtos/howto-add-fortinet-images/

Topologi

Jag använder ett enkelt sett av filer för att konfigurera mina fortigates. Då licensen som är gratis endast är giltig i 15 dagar så behöver man ha ett snabbt sätt att komma upp på banan och jag använder mig utav dessa filer tillsammans med en standarduppsättning som du ser på bilden nedan.

Med denna enkla setup är jag snabbt på banan och kan enkelt utföra diverse konfigurations/routinglabbar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.