Menu Close

Verktygslådan

I den här posten skriver jag lite om vilka verktyg jag använder i min vardag och vad jag har de olika verktygen till.

Datorn

Både som konsult och som anställd så är det dina verktyg som avgör vilka förutsättningar du har för att utföra ditt arbete. Är du en person som skriver många script? Föredrar du att klicka dig fram? Är det första du öppnar terminalen för att ansluta via SSH till de enheter du hanterar?

Allt detta ovan påverkar hur du använder din dator och vad det sedan ställer för krav på den. Men det finns mer därtill som avgör vilket operativsystem du bör använda och vilken hårdvara du bör köra det på.

Personligen så föredrar jag MacOS som operativsystem, helt enkelt för att jag gillar känslan i det. Jag har inga problem att använda mig utav Windows eller Linux om jag behöver göra det, men får jag välja så väljer MacOS. När du väljer vilket operativsystem som du själv ska använda så fundera på vilket du gillar mest och kör sedan med det. Det finns idag inga stora skillnader för dig som nätverkstekniker mellan de olika utan bara olika sätt för att göra samma sak på.

När det kommer till hårdvara så har jag idag valt en Macbook Pro (16-inch, 2019) med 6-Core Intel Core i7 processor, 16 GB ram och 500gb SSD. Detta räcker gott till mina vardagliga konsultsysslor och jag har även utrymme för att virtualisera några små maskiner på datorn om jag behöver det.

Mjukvara

I min verktygslåda så är datorn det minst viktiga utan det är programmen som körs i operativsystemet som gör den stora skillnaden. Jag kommer att lista några av de verktyg som jag använder i mitt dagliga arbete.

Wireshark

Ett måste för alla som håller på med nätverk. Wireshark ger dig möjligheten att titta på paketen i nätverket så att du kan avgöra om allt står rätt till eller ej.

WireShark Mac 3.2.3 - Download

Mer info: https://www.wireshark.org/

SecureCRT

Ett terminalvirtualiseringsprogram som fungerar på både MacOS, Linux och Windows. Jag föredrar att använda mig utav detta istället för att köra i terminalen för att jag tycker att det finns fördelar med programmet som gör det enklare för mig att jobba. Några utav dessa är att jag kan bygga upp ett bibliotek med sparade sessioner för att enkelt kunna öppna anslutning till dessa senare. Möjligheten att lägga på syntax hilight är också något som jag uppskattar väldigt mycket. På bilden nedan ser ni hur texten är färgad för att göra det enklare för mig att urskilja det som jag anser är viktigt.

SecureCRT Screenshot

Som ni ser i bilden ovan så finns det även möjlighet att skapa knappar. Dessa knappar innehåller sedan input som du kan använda att klicka på istället för att skriva kommandon som du använder väldigt ofta.

Min syntax hilight fil: https://github.com/perrosenlind/NSE8/blob/master/Tools/Fortinet.INI

Mer info: https://www.vandyke.com/products/securecrt/

Firefox

Webbläsaren är ett av de viktigaste verktygen du har i din verktygslåda och det gäller att välja något som funkar så mycket som möjligt. Firefox löser de flesta av mina uppgifter men ibland får man även öppna upp Chrome eller Safari.

Firefox fungerar även crossplattform och har möjlighet till att synka det mesta via ett Firefox account så att du kan nå allt på alla dina enheter.

Mer info: https://www.mozilla.org

TamoGraph Site Survey

När man jobbar med trådlösa verktyg är det viktigt att man har ett verktyg för att simulera en framtida installation så att man får in rätt antal accesspunkter, kanalplanering osv. Och vid en befintlig installation behöver man också kunna kontrollmäta hur signalstyrkan är, hur mycket störningar som finns, överlappar kanaler osv. (Denna bloggen kommer inte att gå in i detalj på hur man jobbar med trådlösa nätverk, det finns många som är väldigt mycket bättre än jag på detta.) Jag har valt att jobba med TamoGraph Site Survey för detta då jag anser att det gör jobbet mer än väl och är relativt billigt jämfört med konkurrenterna på marknaden.

TamoGraph Site Survey

Mer info: https://www.tamos.com/products/wifi-site-survey/

Wifi Explorer

Ett enkelt verktyg precis som inSSIDer och liknande wifi-analyzer program som visar vad ditt nätverkskort snappar upp precis nu. Detta är ett bra verktyg för att snabbt och enkelt kunna se hur det ser ut med närliggande trådlösa nätverk som kan störa ditt eget nätverk tex.

Mer info: https://www.adriangranados.com/

VMware Fusion

Virtualiseringsmjukvara som fungerar väldigt bra på MacOS. Det finns många alternativ till detta och välj det som du trivs med. VirtualBox och Parallells är populära konkurrenter men kör du Windows så finns även Hyper-V som ett enkelt alternativ.

Mer info: https://www.vmware.com/products/fusion.html

Sublime Text

En helt vanlig texteditor som jag föredrar.

Mer info här: https://www.sublimetext.com/

Draw.io

Som både arkitekt och tekniker är det viktigt att dokumentera men även viktigt att kunna rita upp en lösning för att få en visuell bild över det. Både för att föra dialog med kund men också för att rita större lösningar, hitta brister som man inte tänkt i sin design osv. Det finns väldigt många argument till varför man ska rita upp sina lösningar och många anser också att detta endast kan göras i MSVisio. Jag föredrar Draw.io då det är open source, finns både som applikation och webbapplikation med full funktion i båda. Personligen så kör jag appen installerad på min dator då jag vill kunna rita även utan att vara uppkopplad.

Diagramming without changing contexts in Quip

Mer info: https://app.diagrams.net/

Det finns också ett gäng andra verktyg såsom NMAP, VSCode, Notepad++ som jag inte har tagit upp här.

Har du något verktyg som du använder dagligen som jag bör testa? Hör av dig. Du hittar mig enklast via sociala medier. Länk finns till höger i menyn.